Lämpötilapeitto 2019, suunnittelua

Mikä on lämpötilapeitto (Temperature blanket)? Se on projekti sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä työtä ei saa valmiiksi vuotta nopeammin. Työ tehdään virkaten tai neuloen peittoa joka päivä yksi rivi tai kuvio kerrallaan. Perusajatus siis on, että yhden langan väri vastaa tiettyä skaalaa lämpötiloja. Peitosta tulee sitä kirjavampi, mitä useampaa väriä ja lämpötila-aluetta käyttää. Itse sain idean tähän hauskaan projektiin Instagramista, jossa näin useita erilaisia toteutuksia. Projektin voi ihan hyvin aloittaa keskellä vuottakin!

Lämpötilapeiton lämpötila-alueet

Lämpötila-alueet

Eniten aikaa lämpötilapeiton suunnittelussa meni lämpötila-alueiden miettimiseen ja toiseksi eniten sopivan mallin ja koon miettimiseen. Etelä-Suomen lämpötilat vaihtelevat paljon ja esimerkiksi viime kesä oli todella kuuma ja melko pitkä. Toisaalta koko kesä voi olla yhtä toukokuuta. Never know. Koitin nyt kuitenkin saada lämpötila-alueet sellaisiksi, että peitosta tulisi mahdollisimman kirjava.

Kylmimpiä/kuumimpia lämpötiloja saisi varmaan varmemmin, jos ottaisi talvella matalimman lämpötilan ja kesällä korkeimman lämpötilan huolimatta kellonajasta, mutta päädyin käyttämään aina saman kellonajan lämpötilaa. Koska en ole aina näkemässä mittaria kotona, käytän Forecan havaintohistoriasta klo 14:n tietoa.

Viereisessä taulukossa on 13 eri väriä, jotka vastaavat lankoja, joita aion käyttää vuoden 2018 lämpötilapeitossani.

Käytän projektissa jämälankoja (ostin tumman vihreän ja lilan), joten tässä on myös mainio idea käyttää loppuun suureksi paisuneita lankavarastoja.  Jos olisin tehnyt peiton uusista langoista, olisin varmaan käyttänyt vähemmän eri värejä.

Peiton malli ja koko

On aika oleellista arvioida etukäteen tulevan peiton koko ja oman ajan käyttö tulevana vuotena. Rajasin pois kaikki vähänkään monimutkaiset ja virkattuja paloja yhdistelevät ideat. En usko, että ensimmäisenä vauvavuotena ehdin joka päivä virkata, joten ajatus 7:n kahdeksankulmion virkkaamisesta ja yhdistämisestä kerrallaan ei houkuttanut.

En halunnut perus pylväillä tai muulla tavanomaisella silmukalla virkattua peittoa, vaan syntyi ajatus raidoista peiton kulmasta kulmaan. Etsiskelin ideoita miten tämän voisi toteuttaa ja törmäsin C2C-virkkaukseen (Corner to Corner). Tätä tyyliä en olekaan vielä koskaan virkannut, joten lähden sillä liikkeelle. Lisäksi haluan peitosta enemmän suorakaiteen kuin neliön muotoisen. Sekin tuli siis ottaa huomioon suunnitellessani mallia.

Suunniteltu virkkausmalli

Suunnittelin virkkaavani C2C-tyylillä 20 pikseliä per päivä. Tämä tarkoittaa, että aloitan  nurkasta virkkaamalla 20 pikseliä ja seuraavana päivänä toiset 20 jne. 20 pikseliä vastaa yhtä päivää ja yksi vuosi on tällöin 20 x 365 = 7300 pikseliä. En saanut suorakaidetta tasan 7300 pikseliin, joten lopulta peitossa tulee olemaan yhteensä 7332 pikseliä, eli 32 on ylimääräisiä. Kokeilin eri suhteita ja päädyin skaalaan 78 x 94, jolla peitosta tulee suorakaiteen muotoinen.

Saa nähdä riittävätkö langat. Jos jokin väri ei riitä, niin pitää ostaa mahdollisimman saman väristä lankaa lisää. Aika vaikea arvioida tarvittava määrä, joten nähtäväksi siis jää. Teen varmaan niin, että arvioin tilanteen viikon kahden jälkeen, kun näen kuinka isoa jälkeä pikseleistä muodostuu. Jos näyttää siltä, että peitosta olisi tulossa liian iso, muutan skaalaa ja pikselien määrä per päivä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.