Stout-suklaakakku – tuhdeinta mitä olet maistanut!

Tänään alkoi viimein äitiysloma! Leipasin sen kunniaksi kotikutoisia Bebe-leivoksia ja to-del-la tuhdin ja kostean stout-suklaakakun. Valitsin tarkoituksella mahdollisimman raskaat herkut, jotta niistä riittäisi monelle. Ja kyllä riitti. Viipale kakkua saa posket lommolle.

Stout-suklaakakku

Kakussa on mausteena tummaa kahvia ja stout-olutta, mutta muuten se koostuu lähinnä suklaasta, kermasta, sokerista, voista, sveitsiläisestä marengista ja taas kermasta ja suklaasta.

Pohjan voisi paistaa useassa saman kokoisessa vuoassa, mutta laiskana paistoin sen yhdessä 22 sentin kokoisessa vuoassa reunat leivinpaperilla korotettuna.

Stout-suklaakakku

Kakku oli tarkoitus koristella sveitsiläisen marengin lisäksi pallopipareilla, mutta en löytänyt niitä mistään kaupasta. Joulun uutuus oli tehnyt kauppansa turhan hyvin.

Stout-suklaakakku

Kakkupohja:
3,5 dl stout-olutta
1,3 dl vahvaa kahvia
450 g voita
3,5 dl kaakaojauhetta
9,5 dl vehnäjauhoja
9,5 dl sokeria
1 rkl soodaa
4 isoa munaa
1 rkl vaniljasokeria
300 g ranskankermaa

Kuorrute/täyte:
5 dl vispikermaa
450 g tummaa suklaata

Sveitsiläinen marenki:
2 valkuaista
1 dl sokeria

Valmistus:

  • Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Voitele yksi 22 cm:n kokoinen pyöreä irtoreunainen kakkuvuoka ja korota reunoja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vielä pohja. (Tai paista kolmessa vuoassa.)
  • Laita olut, kahvi ja voi paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna höyryäväksi. Lisää kaakao ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Anna jäähtyä!
  • Sekoita jauhot, sokeri ja sooda isossa kulhossa sekaisin. Vatkaa sähkövatkaimella toisessa isossa kulhossa munat, vanilja ja ranskankerma sekaisin.
  • Lisää olutseos munaseokseen ja vatkaa kunnes tasaista. Varmista, että olutseos on jäähtynyt tarpeeksi, jotta se ei ala kypsentämään munia. Lisää jauhoseos ja vatkaa matalalla teholla, kunnes seos on juuri ja juuri tasainen.
  • Kaada seos vuokaan. Paista kakkua, kunnes kypsä, eli testitikkuun ei jää massaa, n. 1,5 h (tai reilusti vähemmän, jos paistat useassa vuoassa). Siirrä kakku ritilälle jäähtymään 10 minuutiksi. Kumoa kakku ja anna jäähtyä kunnolla.
  • Tee kuorrute. Kuumenna kerma höyryäväksi, ota pois hellalta ja lisää rouhittu suklaa sekaan. Sekoita, kunnes tasaista. Jäähdytä seosta jääkaapissa sekoitellen välillä, kunnes se on levitettävää. Tähän menee n. pari tuntia.
  • Leikkaa kakku kolmeen osaan. Laita ensimmäisen pohjan päälle kolmasosa kuorrutetta. Tee sama toiselle pohjalle. Leivitä loput vielä kolmannen pohjan päälle ja reunoille. Koristele pallokekseillä ja sveitsiläisellä marengilla tai vaikka suklaalastuilla.
  • Tee marenki. Mittaa sokeri ja valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon ja aseta poreilevan veden päälle hellalle. Lämmitä seosta vatkaten sitä kevyesti sähkö- tai käsivatkaimella. Kun seos on 60-65-asteista, ota kulho pois hauteen päältä. Vatkaa marenki huoneenlämpöiseksi. Lusikoi marenki kakun päälle ja töhötä kaasupolttimella ruskeaksi.

Vinkki marengin säilytykseen! Koska en halunnut herätä marengin tekemiseen aamutuimaan, kokeilin kestääkö marenki säilytystä tiiviisti pakattuna jääkaapissa. Ja kestihän se. Laitoin marengin pursotinpussiin, josta leikkasin pari millin reiän päästä, jotta sain puristettua massan aivan kärkeen asti. Sen jälkeen suljin kärjen kumilenksulla ja isomman avoinaisen pään pussinsulkijalla. Marenki oli kiiltävää ja kauniisti pursotettavaa, vaikka tällä kertaa lusikoinkin sen kakun päälle.

Stout-suklaakakku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *