Pannumyssy pressopannulle

Kahvin erikoisliikkeestä ei löytynyt kahvipannulle minkäänlaista myssyä. Joku perus pannumyssy voisi jostain käsityöliikkeestä varmasti löytyä, mutta usein ne eivät sovi pressopannulle, jossa on korkealle jäävä mäntä. Myssyn voisi laittaa pressopannun päälle siis vasta sen jälkeen, kun kahvi on hautunut vaadittavat 3-5 minuuttia.

Halusin sellaisen myssyn, jota voi käyttää heti kahvin sekoittelun jälkeen, joten pääsin taas suunnittelemaan uutta mallia.

Pannumyssy pressopannulle

Kaapista löytyi sekalaisia villalankoja, mainiota! Samalla pääsen taas vähän eroon vanhoista jämälangoista. Virkkasin tarkoituksella paksumpaa jälkeä, jotta pannumyssystä tulisi mahdollisimman paksu ja lämpöinen, melkein kuin huovutettu.

Lopputulos tuo mieleen Pekka Puupää -hatun. 😀

Pannumyssy pressopannulle

Piti hetki miettiä minkä muotoinen pannumyssy voisi olla. Sen olisi hyvä olla mahdollisimman ”sopivan” kokoinen ja muotoinen, ei mikään muodoton pallo. Päädyin ovaaliin muotoon, jonka keskellä on reikä, josta mäntä mahtuu ylös.

Pannumyssy pressopannulle

Pieni reunus auttaa myssyn nostamisessa, kun kahvi on hautunut riittävästi. Männän painaminen alas onnistuu koon puolesta, mutta saattaa olla parempi nostaa myssy ensin pois, jotta ei tule sotkua.

Pannumyssy pressopannulle

Virkattu pannumyssy pressopannulle

Ohjetta on helppo muokata eri kokoiselle pannulle. Kun ovaali on tarpeeksi leveä yltääkseen kahvan ulkoreunaan, aloita virkkaaminen alaspäin ohjeen mukaisesti kohdassa 9. krs. Kun korkeus on hyvä, tee viimeinen kohta 15. krs (”helma”).

Tarvitset:

  • 120 g 100 % villalankaa kaksinkertaisena
  • 4,5 mm (tai lankaan sopiva) virkkuukoukku
  • sakset
  • kanavaneula
  • 1 silmukkamerkki

Ohjeissa käytetyt virkkaustermit:

  • kjs, ps, ks, p

Virkkausohje:

1. krs: virkataan reikä männälle. 20 kjs, sulje 1 ps = 20 s.
2. krs: 2 kjs (= 1. ks), 9 ks, 3 ks s:saan (= käännöskohta, eli ovaalin toinen reuna), 9 ks, 2 ks samaan s:an, jossa 2 kjs (= ovaalin toinen reuna). = 24 s.
3. krs: muuten 2 ks s:saan, mutta ovaalin ulkoreunoihin, eli päihin, 3 ks s:saan. = 50 s. Merkitse ovaalin käännöskohdat (eli 3 s:n keskimmäinen s) silmukkamerkillä, jolloin tiedät mihin tulee aina 3 s:aa.
4. krs: virkkaa ks kaikkiin, mutta virkkaa taas silmukkamerkkeihin 3 ks: s:saan. = 54 s.
5. krs: virkkaa ks kaikkiin, mutta virkkaa taas silmukkamerkkeihin 3 ks: s:saan. = 58 s.
6. krs: virkataan kavennus (2 yht.) neljään kohtaan ovaalin ympärille, mutta päihin tulee silti 3 ks s:aan, jolloin silmukkamäärä pysyy samana. = 58 s.
7. krs: virkkaa ks kaikkiin, mutta virkkaa taas silmukkamerkkeihin 3 ks: s:saan. = 62 s.
8. krs: virkkaa ks kaikkiin, mutta virkkaa taas silmukkamerkkeihin 3 ks: s:saan. = 66 s.
9. krs: aletaan virkkaamaan reunaa alaspäin. 66 p takareunaan. = 66 s.
10. – 23. krs: 66 p. = 66 s.
24. krs: virkataan hieman levenevä helma. 1 ks, 2 ks s:aan. = 99 s.
Yläosan reunus: virkkaa 2 krs ks ja 1 krs 2 ks s:saan.
Päättele ja ompele langan päät sisään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *