Pisara-matto

Tiedätkö sen räjähdysherkän hetken, kun vauva on saatu viimein nukkumaan ja jalkapohjat ovat liimautuneet lattiaan? Täytyisi päästä lähtemään mahdollisimman hiljaa, mutta nostaessasi jalkaa lattiarajasta kuuluu nihkeän nahan irtautuminen laminaatista. Tästä ongelmasta inspiroituneena aloitin virkkaamaan pojan huoneeseen mattoa. Halusin niin ison maton, että se peittää suurimman osan lattiaa pinnasängyn vieressä.

Pisara-nimi kuvaa pisaran tippumista veteen ja sen aiheuttamaa kuviota.

Ihastuin viime vuonna ihan kunnolla petrooliin väriin ja ostin sen väristä ontelokudetta kolme kiloa. Oletin, että sillä määrällä saa sopivan kokoisen maton. Punosta jäi yli vaivaiset 75 g (2,5 %), eli pieni säätö mallin suunnittelussa kannatti! Kutistin punoksen ennen virkkaamista, joten maton koon ei pitäisi muuttua kun sen joskus pesen. Käsialani on melko tiukkaa, joten voi olla, että löysemmällä käsialalla pitää jättää yksi kerros tekemättä. Matosta tuli 106 cm leveä.

Virkattu Pisara-matto

Kutista (kastele) ontelokude, jos et halua, että maton koko muuttuu pestessä.

Tarvitset:

  • 3 kg EKO ontelokudetta
  • 9 mm virkkuukoukku

Ohjeessa käytetyt virkkaustermit:

  • ps, kjs, ks, ½p, p

Virkkausohje:

  • Lisää joka kierroksella 6 silmukkaa tasaisesti.
  • Jos et halua ”kulmikasta” muotoa, vaihtele lisäyskohtaa joka kierroksella. En aluksi muutellut kohtaa ja sen näkee maton keskustasta. Seuraavalla kerralla tekisin lisäykset joka kierroksella eri kohtiin.
  • Kaikki silmukat, nirkkoa lukuunottamatta, on virkattu takasilmukkaan ja samalla virkkuukoukku on työnnetty edellisen kerroksen silmukan takaa (se seuraavaksi lähin silmukka, joka näkyy takana), jolloin jäljestä tulee tiiviimpää.
  • Koska käsialani on tiivistä, tarkista ensimmäisen kilon jälkeen missä menet: minulla 1. kilo loppui 26. kerroksen puolivälissä. Jos ontelokude loppui aiemmin, tee vähemmän ks-kierroksia, jotta saat samannäköisen maton. 2. kilo loppui 34. kerroksen alussa.

1. – 28. krs: tee taikarengas ja virkkaa 6 ks (tai 2 kjs ja 5 ks). 1. kerros on valmis. Virkkaa vielä 27 kerrosta lisäämällä 6 ks tasaisesti. Lopuksi silmukoita on 168.
29. – 34. krs: virkkaa 174 ½p eli lisää 6 ½p tasaisesti. 29. kerros on valmis. Lopulta silmukoita on 204.
35. – 37. krs: virkkaa 210 p eli lisää 6 p tasaisesti. 35. kerros on valmis. Virkkaa krs:n 37 viimeiset silmukat pikkuhiljaa matalaksi: 3 ½p, 3 ks, 2-3 ps tai siten, että ympyrästä tulisi mahdollisimman tasainen. Lopulta silmukoita on 222.
38. krs: virkkaa nirkko rapuvirkkauksella eli ks ”väärään suuntaan”. Silmukoita on lopuksi 222.

Pisara-matto

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *