Makramee-kissanpeti, ohje!

Suunnittelemaani makramee-kissanpetiin on pyydetty ohjetta. Koska tein pedin kirjaamatta ohjetta ylös, jouduin hieman muistelemaan miten työn tein. Tarvittavat lankamäärät katsoin päättelyvaiheessa sen perusteella kuinka paljon langoista jäi yli. Olin leikannut 24 lankaa 8 m:n pituiseksi.

Jos päädyt tekemään petiä alla olevalla ohjeella, olisin todella kiitollinen kommenteista! Tämä on toinen laatimani makrameeohje ja ehkä hieman vaativampi siinä mielessä, että en kuvaa käytettyjen solmujen tekoa tarkkaan, vaan kerron mitä solmuja missäkin kohtaa olen käyttänyt.

Makramee-kissanpeti

Lanka: Paulina-punoskude 5 mm

Tyyny: 37 cm leveä

Tarvitut lankamäärät tarkalleen olisivat olleet seuraavat: 22 x 5 m ja 2 x 8 m

Koska en pysty sanomaan, mitkä langat tarvitaan 7-8 metrisenä, on varminta leikata kaikista 7 m pitkät, jolloin yksi 1 kg punosta riittää. Toki riittävyys riippuu hieman kädenjäljestä. Ylijääneet langat voi käyttää pienempiin töihin.

Makramee-kissapedin ohje:

 1. Taita langat kahtia ja kiinnitä oksaan leivonpäänsolmuilla.
 2. Tee yksi kerros silmusolmuja käyttäen kahta lankaa per solmu. Ensimmäiset kaksi lankaa roikkuvat suorana ja kaksi seuraavaa kiepsautetaan niiden ympäri edestä. Aloita seuraava kerros yksi lankapari oikealle päin. Kolmas kerros tehdään kuten ensimmäinen. Kerrokset 4-7 tehdään jättämällä keskellä olevat solmut väliin: 4. krs tehdään 5 solmua, 5. krs 5 solmua, 6. krs 3 solmua ja viimeisellä krs:lla vain 1 solmu (tee työn vasen ja oikea puoli samanlailla eli peilikuvana).
 3. Tee seuraavaksi kerros kohosolmuja. Aloita keskeltä ja tee solmuja viistosti ylhäältä alas vasemmalle. Tee samoin oikealle päin. Tee kohosolmujen aloitus niin, että kohosolmuista muodostuu tiivis kulma, eli aloituslanka otetaan keskikohdan oikealta puolelta.
 4. Tee keskimmäisillä 8 langalla keskelle josefiinansolmu. Seuraavaa on vaikea selittää sanallisesti, joten kuvasta (yllä) saa paremman käsityksen. Aloita letittämään lankoja josefiinansolmun vasemmalla puolella. Tee ranskanlettiä ottamalla vasemmalta mukaan jokaisella kiepsautuksella uusi lanka. Letistä tulee koko ajan paksumpi ja lopulta se yhdistyy kaksoistasosolmuihin niiden kolmannen kerroksen lopusta alkaen.
 5. Jätä kohosolmujen alla vasemmalla kaksi lankaa välin, ja tee seuraavalla neljällä langalla kaksoistasosolmu (solmu aina samoin päin jatkossa). Toista. Tee 2. krs:lla kaksoistasosolmu ensimmäisillä neljällä langalla. Toista kaksi kertaa. Tee 3. krs:lla kolme solmua aloittaen 3. langasta. Käytä viimeiseen solmuun kahtena oikeanpuoleisena lankana lankoja ranskanletistä. Tee 4. krs:lla neljä solmua aloittaen taas 1. langasta. Yhdistä lopulta ranskanlettiin. 5. krs aloitetaan 7. langasta ja tehdään 3 solmua yhdistäen ranskanlettiin. 6. krs aloitetaan 13. langasta ja tehdään 2 solmua yhdistäen ranskanlettiin. 7. krs aloitetaan 19. langasta ja tehdään 1 solmu yhdistäen kahteen josefiinansolmusta tulevaan lankaan. Tee ranskanletti ja kaksoistasosolmut oikealle samaan tapaan kuin edellä.
 6. Yhdistetään vasen ja oikea puoli josefiinansolmun alla. Tee 1½ kaksoistasosolmua keskelle siten, että solmun keskelle otetaan neljä lankaa (kahden sijaan) ja ota vasen ja oikea työlanka tavallisten kaksoistasolmujen reunoilta.
 7. Tee seuraavaksi kohosolmuja, mutta ”V” tulee toisinpäin. Aloita reunoilta.
 8. Tee seuraavaksi kummallekin puolelle kaksoistasosolmuja pötköön niin, että reunoille tulee pidemmät pötköt ja keskelle lyhyemmät seuraavasti: 11, 8, 6, 4.
 9. Otetaan keskeltä 8 lankaa, joista tehdään iso kaksoistasosolmu käyttäen reunimmaisia lankoja työlankoina. Seuraavaksi tehdään vasemmalle ja oikealle 7:n kaksoistasosolmun pötköä. Yhdistetään ne tekemällä iso kaksoistasosolmu käyttäen reunimmaisia lankoja työlankoina. Keskimmäisestä isosta solmusta tehdään kaksi pötköä samaan tapaan ja sopivan pituuden jälkeen yhdistetään ne edellisten pötköjän edestä isolla kaksoistasosolmulla. Näin jatketaan, kunnes ”letti” riittää tyynyn taakse.
 10. Lopuksi kaikki langat yhdistetään 1½ kaksoistasosolmuilla tyynyn reunoilta ja alta. Tähän ei ole muuta neuvoa kuin mallata tyynyn kanssa ja kiristää tarpeen mukaan. Tyynyä kannattaa mallata tiheään ja painaa muutaman kilon voimin, jotta näkee miten solmut asettuvat. Solmujen tekeminen kannattaa aloittaa tekemällä ensin eteen yhden solmun, jolloin keskikohdan saa sijoitettua suunnilleen samaan kohtaan takana olevan letin kanssa.
 11. Kaikki langat yhdistetään alla kääresolmulla. Ennen kuin kääresolmua kiristää liikaa, kannattaa nykiä mahdolliset löysät langat kireämmälle.
Makramee-kissanpeti

You may also like...

4 Responses

 1. Kakur sanoo:

  Hei! Tänään aloin tekemään tällä ohjeellasi kissanpetiä. Olen ensimmäisessä kohosolmujen sarjassa nyt menossa, tähän asti on sujunut hyvin ja ohjeesi on todella selkeä, pääsi tälläinen makramee töiden ensikertalainen heti jyvälle hommasta! Kiitos hyvästä ohjeesta!

  • Paula sanoo:

   Hei!

   Onpa kiva kuulla, että ohje on selkeä. 🙂 Kiitos palautteesta!

 2. Ritva sanoo:

  Hei.
  Tein ohjeellasi kissalle pedin. Ohjetta vähän muutin. Esim. Ylimmät solmut ei vain menneet sievästi riviin, joten päätin muuttaa ne.
  Ranskalaista lehtiä en koskaan ole oppinut tekemään, joten kai siitäkin joku muunnos tuli.
  Ohje oli kyllä ymmärrettävä ja sain sillä tunnistettavan Kuippanan kissanpedin.
  Kiitos ohjeesta.

  • Paula sanoo:

   Kiva kuulla, että sait ohjeesta iloa ja se oli hyödyllinen. ☺️ Kiitos palautteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *